Onlangs ontving ik een berichtje van een student dat er met de ogen helaas geen vooruitgang was. Deze student geloofde dat ze met natuurlijk zien geen resultaten had. Vroeg of laat overkomt het menig natuurlijk zien student dat ze geen vooruitgang met de ogen opmerken. Soms lijken ze zelfs achteruit te gaan. Het lijkt wel alsof dit een onderdeel van het pad naar beter zicht is.

Als je denkt dat je geen vooruitgang met je ogen hebt, onderzoek dan de 7 mogelijke oorzaken die ik hieronder deel. Al deze oorzaken heb ik zelf – vaak willens nillens – verkend en doorleefd. Ik was – wat dat betreft – een slechte natuurlijk zien student – hahaha. Nu ja, het hangt er vanaf hoe je er naar kijkt natuurlijk. Dat brengt me meteen naar de eerste mogelijke reden:

1. Wat is je definitie van vooruitgang?

Ik bedoel: misschien is er wel vooruitgang, maar merk je het niet op omdat je je onbewust als het ware blind staart op één aspect van zien en dat is helder(der) zien.

We kunnen het onszelf niet kwalijk nemen want in onze maatschappij worden we systematisch van kinds af aan opgevoed – of geprogrammeerd – om ons gezichtsvermogen te reduceren tot al dan niet scherp zicht. Maar zien omvat zoveel meer!

Ter inspiratie kan je de blog ‘Welke tekenen wijzen op je vooruitgang’ lezen. Je vindt er een waslijst van mogelijke tekenen van vooruitgang. Jawel, een waslijst 🙂 Aarzel niet om regelmatig een moment voor jezelf te nemen en in je ogendagboek jouw tekenen van vooruitgang te noteren.

2. Meten is…

Daarnaast is het ook best mogelijk dat je al beter ziet, maar dat niet opmerkt. De waas kan immers behoorlijk overweldigend zijn, zeker wanneer je een redelijk sterke bril hebt of een complexe visuele situatie zoals bv. cataract, een bifocale bril en dergelijke. Een verbetering van bv. een kwart dioptrie zal je in die zee van waas niet opmerken.

Een manier om deze kleine vooruitgang in je zicht toch op te merken, is je zicht regelmatig te meten bv. elke 1ste en 3de woensdag van de maand. Studenten die klagen dat ze geen vooruitgang hebben, meten meestal hun zicht niet. En ja, ik gebruik bewust het woord ‘meten’ en niet testen 😉

Je hoeft daarvoor niet naar de opticien. Je zicht meten kan je zelf thuis met een letterkaart. Let er daarbij op dat je steeds dezelfde afstand tot de letterkaart aanhoudt en dat ook het licht zoveel als mogelijk hetzelfde is. In de blog ‘Spelen met de letterkaart’ vind je meer ideeën hoe je een letterkaart kan gebruiken.

Vergeet niet de resultaten in je ogendagboek te noteren, maar let ook hier op: meten kan eveneens een grote valkuil zijn. Wees alert op prestatiedrang, perfectionisme, teveel willen helder zien of te snel helderder willen zien. Hou jezelf en je gedachten goed in de gaten. Wees zacht en geduldig met jezelf en je ogen. Je zit in een proces, geen ‘quick fix’.

3. ‘Oefening’ baart kunst

Laten we eerlijk zijn: als je iets wil veranderen in je leven of als je iets nieuw wil leren, dan heb je toewijding, tijd en ruimte nodig om je doel te bereiken. Als je bv. wil leren dansen of Japans wil leren dan ga je ongetwijfeld wekelijks op een vaste dag en uur les volgen, tenminste als je vooruitgang wil boeken. Dat kan zelfstudie zijn of les bij een leraar.

Naast die les of lessen zal je wellicht ook ‘oefenen’ omdat je weet: oefening baart kunst. Eens je die vaardigheid of taal onder de knie hebt, heb je er behoorlijk wat tijd, geduld en toewijding ingestopt. Dat geldt eveneens wanneer je opnieuw met je eigen ogen leert zien.

Als mensen me zeggen dat ze met natuurlijk zien geen vooruitgang hebben en ik hun vraag wat ze precies consequent (elke dag) doen om hun zicht te verbeteren dan blijkt dat de meesten niet echt met ‘oefenen’ bezig zijn. Sommigen doen soms wat oefeningen, maar het ontbreekt hen aan een zekere structuur die goed voelt. 

Ik pleit ‘schuldig’. Ik was bij tijden heel goed in doen alsof ik iets deed en mezelf te misleiden, maar op de korrel beschouwd deed ik niet echt iets van ‘oefeningen’ of activiteiten. Om de één of andere reden kwam ik er niet toe. Er waren altijd zogenaamd belangrijker dingen om te doen. Zo leek dat. Ik had niet door hoe ik mezelf al die tijd in de kou liet staan. Mezelf verwaarloosde. Als jij niet met jezelf tijd en ruimte voor je ogen afspreekt dan zal niemand anders dat voor je doen! Gelukkig won de aanhouder hier 😉

Als je meer wil weten wat je kan doen om een dagelijkse routine op te starten, lees dan zeker deze blog.

4. Hoe ‘oefen’ je?

Als je consequent met natuurlijk zien ‘oefent’, maar je toch geen vooruitgang met je ogen hebt, kan je onderzoeken met welke ingesteldheid je de activiteiten doet.

Stel jezelf de volgende vragen:

– Doe ik de ‘oefeningen’ of activiteiten vanuit spanning, inspanning of angst?

– Gun ik mezelf deze tijd voor mijn ogen van harte of doe ik het snel snel om er vanaf te zijn?

– Doe ik de ‘oefeningen’ vanuit plichtsbewustzijn of vanuit vreugde en voor de ontspanning die het doen van de ‘oefeningen’ mij en mijn ogen geeft?

– Ben ik onbewust – uit gewoonte – toch gehaast als ik de oefeningen doe?

– Doe ik bepaalde activiteiten omdat een autoriteit buiten mezelf gezegd heeft dat ik ze moet doen, maar beleef ik er geen plezier aan?

– Ben ik er onbewust van overtuigd dat ik mijn best moet doen om resultaat te hebben? Deze ‘no pain no gain’ overtuiging kan erg diep geworteld zitten en wordt vaak van generatie op generatie doorgegeven.

– Oefen ik omdat ik de waas weg wil? Bestrijd ik m.a.w. het symptoom? Waarom het bestrijden van het symptoom niet werkt, leg ik verder in deze video uit.

– Zet ik mezelf en mijn ogen tijdens het ‘oefenen’ onbewust onder druk?

Als we het zenuwstelsel in balans willen brengen, lukt dat niet vanuit druk, frustratie, inspanning en dergelijke. In tegendeel, dat veroorzaakt alleen maar nog meer stress, druk en spanning. Ik moet ontspannen werkt niet. Dit is dus niet de weg.

De eerste stap is bewust worden van je ingesteldheid. Daarna kan je telkens weer bewust kiezen om de activiteiten te doen vanuit zelfzorg en omdat het goed voelt voor je ogen en jezelf.

5. De kracht van gewoontes

Als je regelmatig ‘oefeningen’ doet en toch geen vooruitgang hebt dan kan het liggen aan de kracht van bepaalde onderliggende gewoontes en patronen die wazig zicht veroorzaken. Je bewust worden van deze onderliggende patronen en gewoontes is in deze optiek belangrijker dan het doen van ‘oefeningen’.

In natuurlijk zien gaat het dan ook in wezen niet om ‘oefeningen’ doen. Toch is het belangrijk om ze te doen omdat ze je helpen weer te bewegen en te ontspannen. Ja, wie zich in natuurlijk zien verdiept, zal soms op ogenschijnlijke paradoxen – zoals deze –  botsen.

Je kan je afvragen hoe je je ogen gebruikt? Wat je kijkgewoontes zijn? Of je naar de signalen van je ogen luistert en er naar handelt? Wat het onderliggend patroon is dat maakt dat je met je ogen reageert op stress, druk en spanning.

Het gaat dus in wezen om het veranderen van gewoontes en kijkgewoontes. Gewoontes veranderen is best een ding. Visualisatie kan een krachtig middel zijn om verandering te brengen. Maak het een onderdeel van je dagelijkse routine om jezelf voor te stellen als iemand die goed ziet. Stap alvast in die persoon die helder ziet zodat je je brein als het ware programmeert en klaarstoomt voor een andere realiteit.

Om je visualisatie nog krachtiger te maken, kan je mensen met goed zicht observeren. Wat doen zij anders m.b.t. hun ogen? Hoe reageren zij op stress, druk en spanning? Hoe gebruiken zij hun ogen?

6. Saboteren emoties je vooruitgang?

Zien is een complex proces waarbij de visuele gegevens die onze ogen ontvangen o.a. door het emotionele brein gefilterd worden. Onverwerkte heftige trauma gerelateerde emoties kunnen er dan ook voor zorgen dat we visuele problemen ondervinden. Als je op een bepaald moment niet meer vooruitgaat, kan dat een signaal zijn dat bepaalde emoties – of trauma’s – schreeuwen om geheeld te worden.

Mensen met trauma lijden vaak aan het ‘Love, Peace & Happiness’ Syndroom – LPH Syndroom. Ook hier pleit ik weer ‘schuldig’ 🙂 Ik had totaal niet in de mot dat ik spiritualiteit gebruikte – maar eerder misbruikte – om te ontsnappen aan de emotionele beerput waarop ik zat. Dat wordt ook spirituele bypassing genoemd en ik merk het regelmatig op bij natuurlijk zien studenten.

Maar onze ogen zijn onze trouwste dienaren en laten ons niet in de steek! Ze lijden onder dat LPH Syndroom en nodigen ons uit om emoties en trauma’s, die een diepe innerlijke vreugde in de weg staan, op te ruimen. Dat vraag moed, heel veel moed, maar de bevrijding en innerlijke vreugde die dat met zich meebrengt, zijn onbetaalbaar.

7. Onbewuste mentale stress

Met deze 7de oorzaak val ik misschien wat in herhaling, maar is dat niet de moeder van alle wijsheid? 😉 Het valt op dat mensen die geen vooruitgang hebben veel te veeleisend en loeihard voor zichzelf en hun ogen zijn. Met alle stress gevolgen van dien op het mentale – en verwachtingsniveau.

Deze mentale – en verwachtingsstress wordt ook dikwijls gevoed door een onbewuste zeer subtiele manipulatie van je ogen of door je ogen voor een ultimatum te zetten. Het werkt voor geen meter.

Ook hier zijn bewust worden van dit soort patronen en met meer empathie naar jezelf kijken sleutels die de weg van vooruitgang ontgrendelen. Sommige complexe visuele situaties zijn het resultaat van jaaaarenlang met spanning, druk en stress te kijken. Meestal heb je dan ook meer tijd, ruimte, geduld en toewijding nodig om het tij te keren en de achterliggende patronen, gewoontes of trauma’s te veranderen of te helen.

Dit leidt naar een tweede – en misschien wel dé belangrijkste – natuurlijk zien paradox: Laat elk verlangen naar vooruitgang los en concentreer des te meer op wat jou en je ogen vreugde & ontspanning brengt. Je zal merken dat je zicht dan vanzelf weer uitklaart. 

En als dat niet gebeurt, dan is ook dat oké want het allerbelangrijkste van deze weg of van dit proces is het plezier dat je er aan beleeft, de bevrijding die het je geeft en je levenskwaliteit die zonder meer verbetert. Je komt echt al een heus eind als je deze houding voor 50% van de tijd kan aannemen.

Hier enkele affirmaties die je kan opnemen in je dagelijkse routine:

– Ik laat het resultaat los en geniet van het pad.

– Ik vertrouw mijn lichaam. Ik vertrouw mijn ogen. Ik vertrouw het proces. Ik vertrouw.

– Ik heb vrede met het niet weten hoe & wanneer ik beter zie. Ik vertrouw.

– Ik laat alle verwachtingen los en ik vertrouw.

– Ik doe meer en meer datgene waarvan ik merk dat het mij en mijn ogen vreugde geeft en goed doet

– Ik laat alle angst, dwang & manipulatie los en vertrouw dat het beter zicht komt. Vroeg of laat.

– Ik heb geduld met mezelf en mijn ogen.

Welke affirmatie resoneert het beste met je? 

Moraal van het verhaal?

Geen vooruitgang hebben kan ook positief zijn. Het is maar hoe je het bekijkt want geen vooruitgang leidt je naar diepere oorzaken van de disbalans in je (visuele) systeem en biedt je een unieke kans om je persoonlijke ritme en innerlijk leiderschap te vinden en te respecteren.

Welke van de 7 oorzaken is op jou van toepassing? Deel het hieronder. Dankjewel.

Voel je je op de één of andere manier overweldigd of weet je niet goed waar te beginnen op je pad naar beter zicht? Dan kan je een persoonlijke sessie overwegen. Of misschien heb je nood aan een bad van natuurlijk zien en wil je je omringen met gelijkgestemden? Dan is mogelijks een 1 daagse retreat geknipt voor jou.

 

Voor deze blog werd ik geïnspireerd door Marina Montiel van ‘Vision Hacking’

Afbeelding van Dele Oke via Pixabay