Een dagelijkse routine opstarten begint met ‘goede voornemens’. Dat zit dus snor aan het begin van dit nieuwe jaar 😉
Kennis hebben van de goede kijkgewoontes en de basisactiviteiten – zoals palmen, zwaaien, zonnen, enz. – is één ding. De volgende stap is de goede kijkgewoontes en activiteiten ook daadwerkelijk toepassen en integreren in je dagelijkse leven.
Hiervoor is het in eerste instantie nodig om de intentie te zetten om elke dag bepaalde activiteiten te gaan doen en er een dagelijkse routine van te maken. Kies die activiteiten waarvan je opmerkt dat ze je ogen ontspannen en die goed voelen.
Deze stap is ook een beetje ‘tricky’ want het gaat niet om oefeningen doen. In de zin van snel snel wat oefeningen voor mijn ogen doen en dan mijn dag verder zetten zoals gebruikelijk. Beter gaan zien gaat immers over kijkgewoontes veranderen met de bedoeling uiteindelijk 24/7 je ogen op een ontspannen en moeiteloze manier te gebruiken.
En zo’n dagelijkse routine is een ideale manier om de principes – zoals beweging, ontspanning, moeiteloosheid, enz. – die er achter zitten te ontdekken, te verkennen en je eigen te maken zodat goed zien na verloop van tijd weer ‘automatisch’ gaat.
Start je dag met je dagelijkse routine
Ik had aanvankelijk een enorme weerstand tegen een dagelijkse routine. Als ik ’s morgens wakker werd, waren er al meteen zoveel andere dingen om eerst te doen. Dingen die belangrijker en dringender waren, weet je wel. En voor ik het dan goed en wel besefte was de dag voorbij, had ik niets voor mijn ogen gedaan en had ik alweer een stok om mezelf te slaan. Niet bepaald bevorderlijk om beter te gaan zien…
Vandaar deze gouden raad 😉 Begin meteen als je wakker wordt en nog voor je uit je bed komt met je dagelijkse routine. Het is echt een keuze. Zet desnoods je wekker een kwartiertje of een half uurtje vroeger. Het hoeft niet zo lang te duren. Beter aanvankelijk 15 à 30 minuutjes dan niets 🙂
Begin alvast nog voor je opstaat
Help je lichaam zachtjes verder te ontwaken door het te rekken en te strekken. Als je dit doet, zal je merken dat je hoogstwaarschijnlijk ook gaat geeuwen. En geeuwen schakelt het natuurlijke ‘bevochtigingssysteem’ van je ogen in 🙂 Inderdaad, geeuwen stimuleert je traankliertjes en zorgt er op die manier voor dat je ogen voldoende bevochtigd worden en prettig aanvoelen.
Je kan vervolgens dé bekendste oogyoga oefening doen en dat is naar boven, naar onder, naar links, naar rechts, schuin boven links, schuin onder rechts, schuin boven rechts en schuin onder links kijken. Tot slot draai je je ogen nog ’s rond. Eerst met de klok mee en daarna tegen de klok in. Doe dit bij voorkeur met gesloten ogen en voel hoe ook je oogspiertjes rekken en strekken.
Na de oogyoga is een korte palmsessie welgekomen. Bovendien, als je net wakker geworden bent, zijn je handen nog lekker warm. Voel hoe die heerlijke warmte van je handen je ogen ontspannen. Visualiseer of beeld je in hoe je oogspiertjes rondom je ogen zich ontspannen, hoe het spiertje rondom je lens zich ontspant en hoe je oogbol weer perfect rond wordt. Voel hoe aangenaam dat voelt.
Na het palmen kan je nog enkele acupressuurpunten rondom je ogen lichtjes masseren of stimuleren zoals in DIT filmpje wordt uitgelegd. Of je kan een zachte oogbolmassage doen. Hoe je dat precies doet, dat ontdek je HIER. Of je kan je oogkassen rondom zachtjes bekloppen.
Afhankelijk van hoeveel tijd je hebt, kan je afronden met een korte ademsessie. Dat hoeft niets speciaals te zijn bv. gedurende 3 ademhalingen je natuurlijke adem observeren. Voel hoe je adem je lichaam in beweging brengt.
Enkele tips voor je dagelijkse routine van zodra je opstaat
Om je ogen meteen in beweging te brengen én te laten herinneren hoe ze van nature bewegen, kan je best meteen na het opstaan een 100-tal keer de lange zwaai doen. Wees je daarbij bewust van de tegenovergestelde beweging. Sluit ook ’s je ogen terwijl je zwaait en beeld je de tegenovergestelde beweging in. Let ook op je snelheid. Speel er mee.
Als de zon schijnt, ga dan ook enkele minuutjes zonnen. Doe een raam open en laat de heerlijke zonnestralen in je gesloten ogen schijnen. Z-a-l-i-g! Bekijk HIER hoe je precies zont. Ga na het zonnen nog even heel kort palmen.
Als je op deze manier elke dag je dag begint, zet je een trend die ongetwijfeld de manier hoe je je dag beleeft en je ogen gedurende de dag gebruikt zal beïnvloeden. Het wordt dan van hoe langer hoe gemakkelijker om ook gedurende de dag beter voor je ogen te zorgen en de goede kijkgewoontes toe te passen.
Sluit je dag af met een avondritueel
Je kan ‘s avonds een soortgelijke routine opstarten zoals rond zonsondergang nog even enkele minuutjes te zonnen.
Maak er een gewoonte van om een uur tot enkele uren voor je gaat slapen enkel in schemerlicht – zoals bv. kaarslicht of het licht van een zoutlamp – te vertoeven. Of zelfs geen licht 🙂 Over de vele voordelen van duisternis lees je HIER meer.
Vlak voor je gaat slapen, doe je opnieuw 100 x de lange zwaai. Doe hem zo traag mogelijk. Op deze manier neem je de beweging & ontspanning mee in je slaap.
En wanneer je in je bed ligt, kan je terug enkele minuutjes palmen terwijl je je minstens 5 dingen herinnert die je die dag beleefde en waar je helemaal vrolijk en dankbaar van werd. Voel opnieuw de vreugde! Verschijnt er een glimlach op je gezicht? Hoe zalig is dit om in te slapen 🙂
The next level
Wil je je dagelijkse routine naar een volgend niveau tillen dan kan je bv. rond de middag – wanneer er het beste licht is qua intensiteit – enkele activiteiten met de letterkaart integreren.
Ga ook bv. gedurende de dag regelmatig bewust ademen of knipperen of op de periferie letten of centrale fixatie toepassen. Keuze te over 🙂
Dit is een voorbeeld van een dagelijkse routine. Ieders pad is uniek. Wat voor mij werkt, kan voor jou niet werken en omgekeerd.
Wat past er bij jou? Hoe ga jij je dagelijkse routine vorm geven? Waar loop je tegenaan? Deel het hieronder