Toen ik met oogyoga en natuurlijk zien begon had ik geen flauw idee wat aarden of gronden precies inhield. Ja, ik dacht dat ik gegrond was. Ik was hier fysiek aanwezig op planeet aarde. Was ik dan niet per definitie geaard?
Niet dus.

Ik had totaal niet door dat aarden een staat van zijn is en het meer – zo niet alles – met voelen te maken heeft dan met denken . Ik had er een behoorlijk aardige – haha – kluif aan om te doorgronden – waauhw, ik ben in vorm 😉 – dat aarden betekende in mijn lichaam aanwezig zijn, het voelen, ermee verbonden zijn, er naar luisteren en me daarnaast ook verbonden en thuis voelen op planeet aarde.

Dat voelen, dat was een ander paar mouwen, maar ik dacht heel lang dat ik het voelde. Zo oefende ik ontzettend veel in visualiseren dat er wortels uit mijn voeten groeiden of dat ik met draden en buizen tot diep in de aardekern verbonden was. Helaas het bracht geen aarde bij de dijk.
Toen ik – overtuigd dat ik goed geaard was – op consultatie ging bij een medium was het eerste wat ze zei dat ik niet geaard was. Ik begreep er geen snars van. Ondertussen werd me duidelijk wat een hemelsbreed verschil er is tussen denken dat je je geaard voelt en het echt voelen. De aanhouder wint 🙂

Kleine nota bene: ‘overtuigen’ is bij uitstek een ‘denkvoel-werkwoord’. Zolang je overtuigd bent of overtuigd moet worden, ben je behoorlijk mentaal bezig. ‘Moeten’ valt ook ‘definitely’ in deze categorie. Woorden en woordkeuzes verklapt zoveel…

Laat ‘denkvoelen’ nu echt dé valkuil der – brillende – mens zijn. Onze ‘breinen’ leiden ons vaak heel meesterlijk om de tuin wat dat betreft. Ze zijn ontzettend creatief hierin. Let op! Dit is geen verwijt aan het adres van onze breinen. Het hoort eigenlijk gewoon bij mens zijn.
Niet goed geaard zijn heeft als gevolg dat je met een aanhoudend gevoel van onveiligheid geplaagd zit. Dit kan op zijn beurt een belangrijke stressfactor zijn wat dan kan leiden tot wazig zicht. Die waas is dan een ultieme – meestal onbewuste – overlevingsstrategie om je alsnog een veilig gevoel te kunnen geven. Iets in de trant van: ‘Wat ik niet zie, daar kan ik dan ook niet bang voor zijn.’

Soms is het bijbehorende gevoel bij wat je ziet dermate overweldigend dat je het niet wil voelen. Ook dat kan leiden tot terugtrekking van de ziel uit het lichaam. Dat kan in bepaalde omstandigheden heel erg nuttig zijn, maar als het een gewoonte wordt dan leidt het je verder weg van je eigen lichaam en kan er waas ontstaan.
Zich veilig voelen is één van de oerbehoeftes van een mens. Naast aardende visualisaties waarbij je dus best extra waakzaam bent dat je jezelf niet via denkvoelen om de tuin leidt, heb ik 10 aardende tips voor je die echt werken. Het kan zijn dat je heel veel weerstand ervaart bij wat je nu gaat lezen. Dat is een goed teken 😉

1. Masseer je lichaam meer

Aanraking werkt aardend. Start daarom met jezelf te masseren, bijvoorbeeld je hoofd, nek en schouders. Op die manier ontdek ook je welke spieren echt muurvast zitten. Maak er een gewoonte van om te pas en te onpas jezelf te masseren, bijvoorbeeld na het douchen, tijdens het kijken naar tv, tussendoor als je aan de pc werkt,…
Het is ook een uitstekend idee om minstens 1 x per maand een massage bij een masseur of masseuse te boeken. Nee, nee, geen overbodige luxe, maar een noodzaak 😉

Wat dat betreft heb ik een heerlijk ‘inside tip’. Dimitri Maes van Qigongathome heeft een zalige Qi-ssage en healing ontwikkeld speciaal voor mensen met visuele problemen. En wat dacht je? Juist, met de code ‘ELS – Eye Love Seeing’ krijg je 10% korting. Boek HIER snel je ‘verwen-momentje’.

2. Adem dieper

Diep ademhalen werkt bijzonder aardend. Begon je avontuur hier niet met je eerste adem? Als je je bewust bent van je adem ben je aanwezig in het nu. Hoe dieper de adem hoe minder je de neiging hebt te vluchten van jezelf. Een verruimde ademhaling spoelt als het ware negatieve gedachten en vervelende emoties weg. Merk je dat je ademhaling vaak in de knoop slaat, dan kan het nuttig zijn om ademtherapie te volgen.

Een ademtherapeute waar ik zelf bijzonder veel aan gehad heb is Regine Herbig. Haar ‘Laat je hart ademen’ luisterboek is een echte aanrader. HIER kan je het aanschaffen.

3. Oefen in dankbaarheid

Als je dankbaarheid beoefent, oefen je onrechtstreeks je vermogen om overvloed te ontvangen. De aarde is waanzinnig gul. Zowat alles wat je opmerkt in de natuur getuigt van overvloed. Denk maar hoeveel vruchten of zaadjes een boom of struik voortbrengt.
Het is een fantastisch idee om voor het slapen gaan 10 dingen op te schrijven waarvoor je die dag dankbaar bent of je kan tijdens het diner met de huisgenoten delen wat die dag de leukste ervaring was waarvoor je dankbaar bent.

4. Ga meer wandelen

Wandelen in de regen of in het bos doet goed. Ga al ’s een boom knuffelen. Vraag hem of je zijn wortels mag voelen. Dat is misschien een brug te ver voor je, maar je visualisatie zal des te realistischer worden 😉

5. Speel wat meer met je eigen voeten

Onze voeten staan het meest in contact met de aarde. Trakteer ze regelmatig op een voetbadje met Epsom zout bijvoorbeeld. HIER vind je meer info over de voordelen van Epsomzout en waar je het kan aanschaffen. Masseer ze vervolgens in met een lekker geurende olie. Hou je nagels bijgeknipt en verwijder eelt of laat het verwijderen.

6. ‘Bounce’ elke dag minstens 10 minuutjes

Bouncen? Klinkt hip, maar eigenlijk is het ‘gewoon’ schudden van je lichaam met een beweging die vanuit je knieën begint. Je kan ook trampoline springen mocht je er toevallig ééntje in je tuin staan hebben. Ik verzeker je na 10 minuutjes trampolinespringen voel je dat je leeft 🙂

7. Draag meer rood

Rood is dé aardende kleur bij uitstek. Trek bijvoorbeeld rode sokken aan of rood ondergoed. Je kan je interieur ook met rode accessoires ‘pimpen’. Let wel op. Deze maatregel werkt zo aardend dat je er misselijk van kan worden. Als dit je overkomt dan is dat een signaal om rood op een rustiger tempo in je leven te brengen.

8. Vermijd geraffineerde suikers

Eet zoveel je kan onbewerkt, vers en seizoensgebonden. Je lichaam heeft voldoende bouwstoffen nodig om goed te kunnen functioneren. Geraffineerde suikers hebben geen enkel voedende waarde in tegendeel ze roven de broodnodige voedingsstoffen in je lichaam. Bovendien heeft suiker een stimulerend effect op bepaalde hersengebieden. En we willen dat hoofd net rustiger krijgen.

Vind je geraffineerde suikers vermijden een moeilijke uitdaging? Kijk HIER voor inspiratie om zalig zoet te zondigen zonder schuldgevoel.

9. Neem 1 x per week een zoutbad

Zout werkt aardend en gaat tegelijkertijd je energetisch lichaam zuiveren. Heb je geen bad dan kan je jezelf insmeren met het zout na het douchen. Het heeft een ‘peelend’ effect. Afspoelen. Babyhuidje verzekerd. Ik zweer bij Epsom zout. HIER vind je meer info over de voordelen van Epsomzout en waar je het kan aanschaffen.

10. Loop meer op je blote voeten

Ik schreef het al: onze voeten zijn de enige lichaamsdelen die zoveel contact met de aarde hebben. We stoppen ze helaas in schoenen met dikke zolen waar geen aarde-energie meer doorkomt. Ga al ’s wandelen op blote voeten. Spannend, hoor. Dat kan ik je wel vertellen 🙂 Of ga ’s morgens voor het douchen eerst even dauwtrippen. Direct wakker en heerlijk tintelende voeten.

11. Gebruik een aardingsmatje of – deken

Onder het motto: ‘Save the best for last’ wil ik je mijn ultieme aardingstip niet onthouden. Aarden kan je ook terwijl je werkt of tijdens je slaap. Moeiteloos. En de kwaliteit van je slaap gaat er trouwens aanzienlijk op vooruit. ‘How cool’ isda?

Hoe je dat doet? Met een aardingsmat, een aardingslaken of aardingsdeken. Klinkt wat hocus pocus? Let me explain 🙂

Een aardingsmat, een aardingslaken of aardingsdeken is een mat, laken of deken waardoor vele dunne zilveren draden geweven zijn en waaraan een soort plastic stekker zit die op het geaarde gedeelte van een stopcontact aangesloten kan worden. Hierdoor creëer je een verbinding met de aarde en kan de aarde energie – bij contact van jouw lichaam met de mat, het laken of het deken – doorgegeven worden zodat je dezelfde magnetische lading als de aarde krijgt. Geniaal, niet? En volkomen veilig. Er komt geen elektriciteit aan te pas. Je gebruikt enkel de aarding.

Olalala, dat is interessant 🙂

Als je dat wenst kan je HIER een aardingsmatje bestellen.

Een aardingslaken – van biologische kwaliteit – vind je HIER.

Een aardingsdekens kan je HIER aanschaffen.

Dit zijn zowat mijn beste aardende tips die ik zelf regelmatig toepas. Je hoeft ze natuurlijk niet allemaal tegelijk toe te passen. Test ze uit. Zo ontdek je welke het best bij je passen. Welke tips spreken jou het meeste aan? Wat is jouw ervaring? Of wat is jouw ultieme aardende tip? Laat het me weten. Ik ben nieuwsgierig 🙂 Dank je wel.

Nog meer geheimen ontdekken voor gezonde ogen? Abonneer je dan HIER op het ‘you tube’ kanaal van ELS. Je vindt er eveneens een schat aan informatie.