Toen ik ‘hem’ voor de eerste keer opzette, die rasterbril, nou, dan was ik – zoals zo velen – aangenaam verrast. Ik zag scherp en helder zonder een bril op sterkte. Fantastisch! Dat is meteen dé grootste verdienste van de rasterbril of gaatjesbril zoals ie soms ook genoemd wordt.
Bovendien nodigt hij je uit om met je hoofd te bewegen waardoor je haast onopgemerkt één van de belangrijkste gewoontes uit het natuurlijk zien gedachtengoed toepast: verspringen en bewegen. Zo leert hij je spelenderwijs ontspannen kijken.
En dat is niet niks want de klassieke bril – of lens – doet net het tegenovergestelde: hij beloont je voor het verstarren van je blik en verankert de hoeveelheid stress en spanning die zich in jouw ogen en visuele systeem heeft gemanifesteerd. Mmm 🙁

Daarnaast kan de rasterbril zowat iedereen bekoren en is hij veelzijdig in gebruik. Mensen die verziend zijn of een leesbril nodig hebben kunnen hem gebruiken om te lezen en andere dichtbij klussen te doen. Wedden dat je je leesbril weldra in de prullenbak gooit?
Maar ook bijzienden hebben voordeel bij het gebruik van een rasterbril. De meeste gaatjesbrillen corrigeren tot 4 dioptrieën (zowel – als + glazen). Gaatjesbrillen met een zeer fijn raster kunnen zelfs 6 dioptrieën verbeteren. Maar ook als je meer dioptrieën hebt, haal je er voordeel uit want je zal minder wazig zien door een gaatjesbril.

De rasterbril is ook uitermate geschikt als ‘computerbril’ of om TV te kijken. Hij werkt ook prima als ‘zonnebril’.

Waar zit het addertje?

‘Waauhw, Els, die rasterbril lijkt zowaar een wonderbril!‘ denk je misschien 😉 Maar is dat zo? Even terug naar toen ik voor het eerst een rasterbril opzette. Ik was best enthousiast over de rasterbril, maar ik kon hem niet langer dan enkele minuten ophouden. Ik werd er helemaal gek van. Dat had natuurlijk alles te maken met het feit dat ik op dat moment zo’n slordige 35 jaar een dikke bril voor bijziendheid had gedragen en ik een meester in niet bewegen was geworden. tJa, dan is zo’n gaatjesbril ‘effui wennui’ 🙂 

Maar ik begon met de rasterbril af en toe enkele minuutjes op te houden terwijl ik iets deed wat ik gemakkelijk vond en waar ik me veilig en zeker bij voelde zoals bijvoorbeeld de afwas doen of tijdens een wandeling in een bekende omgeving of enkele regels in een boek lezen en zo meer. Vrij snel kon ik hem voor een langere tijd dragen.

De boodschap is dan ook om langzaam aan de rasterbril te wennen afhankelijk van jouw situatie. Sommigen kunnen hem meteen 20 minuten op anderen – zoals ik – niet. Zoals steeds geeft jouw lichaam aan wanneer je grens bereikt werd.

Los daarvan is en blijft het een hulpmiddel en is het strict genomen geen dr. Batesmethode. Hoewel de gaatjesbril prima als ’transitiebril’ dienst kan doen op je pad naar natuurlijk helder zicht, blijft het allerbelangrijkste om de natuurlijke kijkgewoontes opnieuw te leren en toe te passen.

Foto genomen tijdens de 26ste International Holistic Vision Conference in Edinburgh. Hier lees je daar meer over.

Hoe werkt zo’n gaatjesbril nou precies?

Als je door de gaatjes van het raster kijkt dan kunnen schuine lichtstralen niet in je ogen schijnen. Enkel de loodrechte stralen, die knal op je netvlies vallen, komen binnen. Op deze manier omzeilen gaatjesbrillen eigenlijk de refractiefout*. Ze laten enkel de centrale lichtstralen door die per definitie niet gebroken worden en een helder beeld op het netvlies geven. Geniaal, niet?

*De oogheelkunde spreekt over een refractiefout of brekingsfout wanneer de lichtstralen in het oog fout gebroken worden zoals in het geval van bijziendheid, verziendheid, ouderdomsverziendheid en astigmatisme.

Omdat de breking omzeild wordt, maakt het niet zoveel meer uit wat je brilvoorschrift is. Als de gaatjes klein genoeg zijn, komen de beelden er  relatief helder door. Maar doordat je vele lichtstralen mist, is je blikveld beperkter waardoor het absoluut NIET aangeraden is om je met een rasterbril in het verkeer te wagen. Safety first! Dus rasterbrillen en autorijden of fietsen gaan niet samen.

Daarnaast heb je – wanneer je een rasterbril gebruikt – genoeg licht nodig. Bij voorkeur zonlicht of daglicht of een sterke lamp. Laat de bril ook niet in de hete zon liggen want hij is van kunststof gemaakt.

Zelf een rasterbril proberen?

Rasterbrillen vind je in verschillende soorten en prijzen. Naar mijn ervaring zijn goedkopere versies niet per definitie slecht van kwaliteit. HIER kan je er ééntje aanschaffen en testen voor een goed prijsje.

Dit is de ervaring van José met de gaatjesbril:

‘Het voordeel van een rasterbril voor mij is dat ik geen bril op sterkte meer hoef te dragen. Ik heb hem nu alleen nog maar nodig als ik wil lezen en geen goed licht heb en ik gebruik hem regelmatig aan de computer als ik iets typ. Lezen aan de computer lukt al goed. Dus ja, zonder sterktebril kun je veel sneller vooruitgaan qua verbeteren van je zicht. Je moet het gebruik even opbouwen, maar dan voelt het ook heerlijk ontspannen aan voor je ogen. Ik heb het rasterbrilletje trouwens steeds minder nodig. Als er goed licht is kan ik gewoon alles zien, ook kleinere letters.’ – José Kneepkens

Let wel voor sommige visuele situaties zoals bijvoorbeeld ‘lui oog’ zijn rasterbrillen niet meteen aangewezen. In deze video vertel ik wat precies bedoeld wordt met ‘lui oog’ en waarom dit eigenlijk geen correcte term is.

Wat is jouw ervaring met een rasterbril? Deel het met ons in een reactie hieronder.

P.S. José is lid van onze besloten FBgroep rond oogyoga. Wil jij je ook omringen met gelijkgestemden of je ervaring met oogyoga delen? Vraag dan HIER je lidmaatschap aan. Het is gratis. Het enige wat van jou verwacht wordt, is 3 toegangsvragen te beantwoorden. Wij zien je er graag 😉