Een belangrijke stap op het pad naar beter zicht is het systematisch afbouwen van de sterkte van je bril of lenzen. Op deze manier geef je je ogen – letterlijk & figuurlijk – speelruimte om de natuurlijke – aka ‘goede’ – kijkgewoontes opnieuw aan te leren.

Doorgaans lukt het aardig om met een minder sterke bril of lenzen in combinatie met het toepassen van de natuurlijke kijkgewoontes in het dagelijkse leven – en dan vooral in de vertrouwde omgeving – goed te functioneren.

 

Maar hoe zit dat met autorijden met een minder sterke bril?

 

Het zal je misschien verwonderen dat het niet vereist is om 20/20 of ‘perfect’ zicht te hebben om auto te mogen rijden. Het is m.a.w. volkomen legaal om met een minder sterke bril auto te rijden. Het gaat hier evenwel om rijden met een personenauto of motorfiets. Voor andere voertuigen zoals vrachtwagen e.d. gelden andere regels – zie links hieronder.

Om in België met een personenauto of motorfiets te mogen rijden, moet de visus van de beide ogen samen minstens 0,5 zijn met of zonder correctie. HIER vind je meer & uitgebreide informatie over autorijden met een verminderde visus in België.

Ook Nederland hanteert een visus van minstens 0,5 met of zonder correctie van de 2 ogen samen om auto te mogen rijden. Op DEZE pagina van de Nederlandse overheid vind je daar meer informatie over. Meer bepaald in hoofdstuk 3

Maar…

 

Wat is een visus van 0,5 precies?

 

Een visus van 0,5 wil zeggen dat je met of zonder je bril of lenzen de 20/40 lijn op een officiële snellentestkaart kan lezen. Zo eenvoudig is dat 🙂

Officiële snellen testkaart

Als je dus de 5de lijn – P E C F D – met je minder sterke bril en met je beide ogen samen kan lezen, zit je goed om legaal auto te rijden. Laat je niet in de war brengen door de groene lijn. De groene en rode lijn werden toegevoegd om te testen of mensen kleuren kunnen onderscheiden. Ze hebben verder geen functie.

HIER kan je een officiële snellentestkaart gratis downloaden. Zo kan je zelf nagaan of je minder sterke bril voldoet om te mogen autorijden. Deze snellentestkaart gebruik je op een afstand van 2,8 meter. M.a.w. als je met je minder sterke bril de 20/40 lijn op een afstand van 2,8 meter met beide ogen samen kan lezen, mag je autorijden.

Een niet te verwaarlozen uitzondering op de regel 🙂

 

Kijken met een bril met minder sterke glazen kan aanvankelijk overweldigend aanvoelen. Zeker als je auto wil rijden. ‘Je veilig voelen’ is dan ook dé allerbelangrijkste voorwaarde wanneer je wil gaan autorijden met een minder sterke bril. Voel je je onzeker of onveilig? Kies dan om met een bril- of lenssterkte die je voldoende gezichtsscherpte te rijden. Je zeker van jezelf & veilig voelen gaat boven alles.

Initieel kan je bijvoorbeeld in je vertrouwde omgeving en bij helder en zonnig weer autorijden met een minder sterke bril. Doe het m.a.w. in het begin onder de meest gunstige omstandigheden. Op deze manier bouw je je vertrouwen in jezelf en je ogen op.

Hou verder ook een sterkere bril bij de hand als ‘backup’. Kom je in een situatie terecht waarbij je je toch niet (meer) veilig voelt dan kan je snel van bril wisselen.

 

Vermijd aanvankelijk te uitdagende situaties

 

Ook bij valavond, ’s nachts, bij erg slecht of mistig weer kan met een minder sterke bril autorijden een te grote uitdaging zijn. Van het ogenblik dat je spanning en stress ervaart omwille van de minder sterke bril, gun dan op zo’n momenten jezelf een sterkere bril.

Daarnaast hebben we allemaal van die dagen dat het niet lukt, weet je wel. Ben je moe of voel je je niet super en heb je een baaldag? Ga jezelf dan niet forceren om met een minder sterke bril te rijden. Gebruik zonder pardon een sterkere bril 🙂 En let op de stemmetjes in je hoofd die je extra slecht willen laten voelen en je influisteren dat je een mislukkeling bent 😉 Dat ben je niet! In tegendeel. Je kiest er voor om goed voor je zelf te zorgen in de gegeven omstandigheden!

Zelf heb ik het meestal erg prettig gevonden om met een minder sterke bril of zonder bril auto te rijden. Ik merkte dat ik dan over het algemeen veel meer aanwezig én alerter in het verkeer ben. Ik heb een ruim perifeer zicht & heb ‘alles’ gezien zelfs al was – of is – het niet superscherp.

 

Wat is jouw ervaring met autorijden met een minder sterke bril? Dankjewel om het hieronder te delen

Vind je dit waardevolle informatie en wil je ELS – EyeLoveSeeing 😉 – steunen om het natuurlijk zien gedachtengoed te blijven verspreiden? Dan kan je deze blog delen of via DEZE pagina ELS – EyeLoveSeeing 😉 – een financieel duwtje in de rug geven. Van harte dankjewel.