Wist je dat de invloed van de seizoenen op ons, mensen, groter is dan je misschien ooit vermoedde? En onze ogen spelen daarin de hoofdrol!

Als je aan je ogen denkt, associeer je ze wellicht direct met ‘zien’. Met onze ogen zien we. Punt. Het straffe is dat ‘zien’ in feite maar een ‘bijverschijnsel’ van onze ogen is. Wablief?

Ja, onze ogen zijn ontvangers van licht en dat licht wordt o.a. gebruikt om te zien, maar – en daar zijn we ons niet altijd van bewust – het overgrote deel van licht dat door onze ogen naar binnen valt, heeft een andere functie. Kort door de bocht gesteld  – of toch niet 😉 –  regelt het licht dat door onze ogen naar binnenvalt hoe we functioneren! Het klinkt ‘spiriwiri’ maar we zijn echt letterlijk lichtwezens. Effectief, of we het nu leuk vinden of niet, we zijn rasechte ‘zonnebloemen’ 🙂 En dat heeft zo zijn consequenties…

Veel buiten zijn – ook als de zon niet schijnt – is bijgevolg cruciaal om ge-zon-d 😉 te zijn en goed te functioneren, maar laat dit nu net voor de moderne mens, die met zijn beeldschermen vergroeid lijkt te zijn, een hele grote uitdaging zijn. Het vele binnen zitten in combinatie met veel schermtijd zijn dan ook mee oorzaak van een exponentieel groeiend aantal mensen en ook steeds jonger wordende kinderen met oogproblemen.

Gespannen ogen = gespannen zenuwstelsel

Uit de embryologie, de wetenschap die de ontwikkeling van embryo’s bestudeert, weten we dat de ogen in feite verlengstukjes van onze hersenen zijn. Inderdaad! Als we naar onze ogen kijken, zien we een stukje hersenweefsel. Hoe bijzonder!

Als gevolg hiervan staan onze ogen als het ware aan het hoofd van één van onze belangrijkste stelsel van ons lichaam, nl. ons zenuwstelsel dat onze hersenen, ruggengraat en onze zenuwen omvat. Wanneer onze ogen onder druk, stress en spanning staan, al dan niet met wazig zicht als gevolg, staat ook ons hele wezen onder druk, stress en spanning. Nee, het is geen toeval dat ‘zonnen’ één van de basis ontspanningsactiviteiten uit de dr. Batesmethode is 😉

Ga lekker zelf ervaren hoe weldadig & ontspannend ‘zonnen’ kan zijn. HIER vind je meer info over hoe je best kan zonnen.

En zo krijgen we meer en meer zicht 😉 op hoe groot de invloed van de seizoenen met hun verschillende lichthoeveelheid en lichtintensiteit op onze ogen – en bij uitbreiding op ons hele wezen – is. Maar er is meer.

De invloed van de seizoenen op onze natuurlijke ritmes

Het licht dat via onze ogen binnenvalt, stuurt ook onze hormoonklieren aan. Denk maar aan bv. de pijnappelklier die onder invloed van het licht ons dag- en nachtritme aanstuurt. Hormonen functioneren in ritmes! Elk mens heeft zo z’n unieke ritmes.

Zou het kunnen dat oogproblemen erop wijzen dat ons unieke ritme verstoord is?

Nu de zomer weliswaar abrupt eindigde en we – willens nillens – de herfst intuimelden, neemt ook de lichthoeveelheid en lichtintensiteit systematisch af. Het is volkomen normaal om je in de herfst ietwat minder energiek te voelen en sneller moe te zijn. De natuur – en wij dus ook – bereidt zich voor om en ‘rustmodus’ te gaan.

Maar daar wringt het schoentje voor de moderne mens die totaal niet meer gewend is om rekening te houden met de invloed van de seizoenen. We blijven ‘gaan met die banaan’. Ook in de herfst en in de winter. Met heel veel ongemak en zelfs ziekte tot gevolg.

Hoe onze levensstijl aanpassen?

Toen ik ooit in Afrika op safari was, leefde ik op het ritme van de zon. Ik zal nooit vergeten hoe hilarisch ik het vond toen ik op een bordje met de openingsuren van een dorpswinkelje las: ‘zonsopgang – zonsondergang’. Zalig! Ik werd het erg snel gewend, dat leven op het ritme van de zon. Het voelde echt goed. Maar eenmaal terug thuis hield ik dat niet vol. Eén van de redenen was omdat het hier maatschappelijk niet ondersteund wordt en er zooooveel afleiding is.

Maar goed, we hoeven onze levensstijl niet zo drastisch aan te passen 🙂 Kleine ‘ingrepen’ kunnen haalbaar zijn en al een wereld van verschil geven. Zoals bv. ’s avonds enkele kaarsen aansteken i.p.v. kunstlicht. Kaarslicht is zeer zacht en ontspannend voor de ogen. Het verstoort je natuurlijke ritme niet. En het komt tegenwoordig de energierekening ten goede 😉 2 vliegen in 1 klap 🙂

Je zou ook zonder licht je avondritueel kunnen doen en/of naar bed kunnen gaan. Wedden dat je versteld zult staan hoeveel je nog kan zien, zelfs in het donker?! En hoe goed je zal slapen! Een nieuwe huisregel zou kunnen zijn om bepaalde avonden geen beeldschermen meer te kijken en een avondwandeling te doen of ‘houtkachel-vuur-kijken’ te ontdekken.

Bovendien zijn dit uitstekende manieren om de staafjes, dat zijn de lichtgevoelige cellen in je oog die ’s nachts zien, te voeden. Inderdaad, staafjes hebben duisternis nodig om goed te functioneren! En ze zitten vaak op hun honger in onze wereld waar heel veel lichtpollutie is. Dus laten we van de langere avonden en nachten die voor de deur staan profiteren om onze staafjes te verwennen.

Hoe zou jij nog meer rekening kunnen houden met de invloed van de seizoenen op je ogen en in je leven? Laat het weten in de ‘comments’ hieronder

Trouwens… Als ode aan de invloed van de seizoenen op onze ogen en ons hele wezen, organiseert ELS rond de seizoenwissels 1 daagse ‘wellnessretreats voor de ogen’ met telkens aandacht voor de bijzonderheden van elk seizoen dat voor de deur staat. Het is een dag waar je bewust op de pauzeknop drukt en tijd voor Jezelf en je ogen neemt om je onder te dompelen in een ontspannend speels bad van dr. Batesactiviteiten en veel meer. HIER lees je er meer over.

En zoals dr. Bates zei: ‘Hoe rustiger de geest, hoe beter het zicht.’

P.S. In dit artikel heb ik het nog niet gehad over de invloed van de seizoen op de lever. Over de relatie seizoenen – lever – ogen is zoveel te vertellen dat ik er binnenkort een volledig blogartikel aan wijd.