Ben jij ook gelukkiger als de zon schijnt? Is de zomer jouw favoriete seizoen? Dat is volkomen normaal. Wij zijn immers lichtwezen, maar ik wil niet meteen een zweverige indruk maken 🙂 Back to earth! Het orgaan dat bij uitstek beïnvloedt wordt door (zon)licht zijn onze ogen, maar ze ‘verwerken’ niet alleen het licht dat voorwerpen in de buitenwereld reflecteren, er is meer. Het licht dat via onze ogen binnenkomt, regelt ook de werking van bepaalde klieren zoals bijvoorbeeld de pijnappelklier en de hypofyse.
Dat heeft een aantal consequenties…
De kwaliteit van het licht is erg belangrijk voor je ogen net zoals de kwaliteit van de lucht van belang is voor je longen.
Slecht licht = slecht zicht!
Ideaal is leven en werken in een ruimte vol daglicht dankzij grote raampartijen.
Is dat geen optie?
Overweeg in dat geval full spectrum daglichtlampen in je woning en werkruimte te installeren. Als je deze consequent gebruikt, zal je snel een verschil in je gezichtsvermogen merken.
Trouwens… Je zal niet alleen beter gaan zien, ook de kwaliteit van je slaap zal er op vooruit gaan! Een tekort aan daglicht kan immers de aanmaak van melatonine in de weg staan waardoor je minder goed slaapt. Het is ook bekend dat een gebrek aan licht meer depressiviteit teweeg brengt. Denk maar aan de ‘winter blues’.
Het is daarom goed dat je er voor zorgt dat je woning en zeker je werkruimte goed verlicht is. Ik zweer de laatste jaren dan ook bij daglichtlampen. Misschien denk je: ‘Waar vind ik zo’n daglichtlampen? En welke zijn van een goede kwaliteit?’ Goeie vraag 🙂 De daglichtlampen van Falcon Eyes – what’s in a name 😉 – zijn van uitstekende kwaliteit en als je het zelf wil ondervinden, kan je er HIER één aanschaffen. Eens je deze lampen gebruikt, wil je geen andere meer!
Zonnen
Maar het allerbeste licht is en blijft natuurlijk zonlicht. Het is een echt medicijn voor je ogen. Dat wist ook Dr. Bates, de grondlegger van de natuurlijk zien methode ook bekend als Bates Methode. Hij schreef zijn patiënten ‘zonnen’ voor. Idealiter ’s morgens 10 minuten en ’s avonds 10 minuten.
Zonnen doe je ALTIJD met gesloten ogen en bij voorkeur voor 10 u en na 16 u. Ga met je gezicht naar de zon staan en draai je hoofd in 10 tellen van schouder tot schouder gedurende enkele minuten. Halverwege draai je je om en palm je enkele minuten. Merk je hoe zwart het voor je ogen wordt? Dit is wat we beogen want zwart is bijzonder ontspannend voor het visuele systeem.
Ik weet het… We leven niet bepaald in een zonovergoten klimaat hoewel we de laatste tijd niet mogen klagen. Indien de zon niet schijnt, is het een goed idee om dagelijks – en zeker op donkere dagen en in de winter – met een felle lamp van minimum 100 watt of met een volspectrumlamp te zonnen. Beeld je – terwijl je zont – in dat je naar een prachtige zonsopgang of zonsondergang zit te kijken. Ideale lampen hiervoor zijn de daglichtlampen van Beurer. HIER kan je er één voor een interessante prijs aanschaffen. Het overwegen van zo’n lamp loont beslist de moeite!
Na het lezen van dit artikel word het je ook duidelijk waarom zonnebrillen, lenzen, bepaalde zonnebrandmiddelen, … niet zo’n goeie zaak zijn. Ze bevorderen alleen maar lichtgevoeligheid. Voor je het weet, zit je in een vicieuze cirkel en kan je niet meer zonder zonnebril. Daarnaast verhinderen lenzen de opname van bepaalde ‘voeding’ via de ogen wat op lange termijn kan leiden tot bijvoorbeeld een verstoring in de hormonenhuishouding! Beter is een hoed of een pet te gebruiken en de zon te vermijden als ze te heftig schijnt – op de middag bijvoorbeeld.
En dan ga ik nu even zonnen 🙂 Jij ook? Ik lees graag hoe je het ervaren hebt. Laat het hieronder weten of deel je ervaring in onze besloten Facebook community. Je vindt er gelijkgestemden, tips & tricks en nog veel meer. Je kan je HIER gratis aanmelden.
Hé Els, hopelijk genoten van een deugddoende vakantie? Ik heb natuurlijk je nachtblind-mail gelezen en ook doorgelinkt naar Falcon en Buerer. Falconlampen zijn idd gekend in fotografiewereld. Maar met die Buerer stelde ik me de vraag of dat wel OK is, want zij werken met blauw licht (Led-systemen zoals onze pc’s)… net wat we moeten vermijden! Weet jij raad hierop? Hartelijke groet patricia
Dank je wel, Patricia, van je bericht!
Sark was een hele fijne vakantiebestemming. Geen auto’s, geen straatverlichting, zo goed als geen WiFi (stralingen), ’s avonds verlichten met kaarsen, adembenemende landschappen…
En weinig zo niet geen brillende ‘locals’.
Dat is vast geen toeval 🙂
Bedankt voor je vraag, Patricia. Het is effectief een zeer interessante topic.
Ik heb er destijds een discussie over gehad met mijn leraar Thomas R. Quackenbush en in zijn boek ‘Relearning to see’ wijdt hij er een volledig hoofdstuk aan.
Dit is wat ik van hem leerde: dat het een ingewikkelde materie is 🙂
Er gaat natuurlijk niets boven natuurlijk zonlicht. Zonlicht bevat alle zichtbare kleuren (van de regenboog) in ongeveer dezelfde ‘hoeveelheid’ en het kleurenspectrum verandert constant gedurende de dag.
Geen enkele kunstlamp kan dit simuleren.
Kunstlampen – TL, LED, hallogeen, de klassieke gloeilamp enz. – zijn naar samenstelling van het zichtbare kleurenspectrum zeer verschillend.
De meeste ‘commerciële’ lampen bevatten maar een deel van het kleurenspectrum.
Kunstlicht is altijd ‘behelpen’ en het ene kunstlicht is het andere niet.
Zo hebben de LEDs die gebruikt worden in beeldschermen (TV, PC, smartphones, ..;) overwegend blauwlicht omdat dit het helderste is.
De klassieke gloeilampen hebben dan weer overwegend geel/rood licht.
De Falcon en Buerer lampen zijn lampen die het zonlicht simuleren en het volledige spectrum omvatten.
Buerer lampen zijn eigenlijk lichttherapielampen en zijn dan ook het meest geschikt om mee te zonnen op regenachtige of donkere dagen (zonder zon).
Afhankelijk van hoe je hun lichtintensiteit instelt, kan je ze max een half uur of max 2 uur per dag gebruiken.
Ik hoop dat ik hiermee je vraag beantwoord hebt, Patricia.
Mocht er nog iets onduidelijk zijn, laat het me zeker weten.
Tot kijk, ELS – Eye Love Seeing 😉