Het was ergens in 2013 toen ik dit opmerkelijke boek van Pieter Wierenga kocht. Ik kreeg het toen niet echt gelezen. Het is te zeggen… Ik kon in die tijd een boek niet van a tot z lezen. Ik begon steevast ergens in het midden, om dan vooraan wat te lezen en ondertussen het einde mee te pikken.
Ik las zo verder van de hak op de tak tot het boek – of was het eerder mijn leesstijl 😉 – me verveelde en ik vond dat ik er voldoende in gelezen had. Ongeacht hoe interessant het boek ook was, het lukte me nooit echt om het volledig uit te lezen. Maar toch had ik telkens een goed idee van de inhoud, maar miste ik het overzicht, het geheel, de finesse. Laat dit nu een typische bijziende kwaliteit zijn. Fascinerend, niet?
Misschien herken je dit patroon – het overzicht uit het oog verliezen en verdwalen in de ‘details’ – ook bij jezelf? Of bij iemand die je kent die bijziend is?
Ondertussen heb ik een techniek gevonden waarmee het me eindelijk lukt een boek te lezen ‘zoals het hoort’. En eerlijk? Het is echt heerlijk om de finesse van een boek te ontdekken 🙂
Zo ook geschiedde het met ‘De bril nader bezien’ .
Het werd me bij een tweede lezing eens te meer duidelijk wat een parel dit boek is. Ik zou haast durven zeggen da het een ‘must read’ is voor iedereen die meer inzicht wil krijgen in de emotionele en mentale oorzaken van het ‘fenomeen’ de bril. En al helemaal voor ouders wiens kind aan de bril ‘moet’.
Pieter Wierenga schreef in dit boek zijn ervaringen en bevindingen met zijn brillende klanten neer die hij tijdens zijn vele sessies als regressietherapeut opdeed. Hij ontdekte een aantal patronen en ‘wetmatigheden’ in het ontstaan van een bril. Zo zijn er globaal gezien 4 cruciale periodes waarin opticiens brillen oogsten zoals Pieter dat zo fijntjes omschrijft :).
Voorts ziet hij een bril als een overlevingsmechanisme. Brillen zijn dan ook inherent verbonden aan het zich veilig voelen. Opmerkelijk is dat de meeste brillen op vrij jonge leeftijd ontstaan. De ‘grote mensenwereld’ is dan ook voor kinderen, adolescenten en jong volwassenen vaak overweldigend. In ‘onze’ moderne wereld domineert het denken nogal eens ten koste van de lichamelijkheid en emoties. Deze disbalans kan met name voor kinderen erg lastig zijn.
Een laatste golf brillen komt er pas op latere leeftijd en heeft een hele andere ontstaansreden volgens Pieter.
In zijn boek heeft Pieter het vaak over ‘waakhondkinderen’ die als het ware ervoor zorgen dat je min of meer kan overleven in deze wereld. Juist, overleven. Dat is niet bepaald leven. Het is pas als deze ‘waakhondkinderen’ zich herkend en beluisterd voelen door de huidige volwassene dat ze hun overlevingsstrategie(ën) stopzetten. Dat was dan ook de reden waarom brillen in zijn praktijk regelmatig ‘plots’ weer verdwenen.
Volgens Pieter betalen vooral kinderen een grote prijs voor de testzieke maatschappij waarin we anno 21ste eeuw leven in combinatie met het technisch vernuft dat de optometrie aan de dag legt. Hij is dan ook groot pleitbezorger om kinderen niet te snel een bril op te zetten. Kleine kinderen zijn trouwens tot gemiddeld 7 jaar van nature bijziend. Laten we daarbij vooral niet vergeten dat elk kind uniek is en zijn eigen tempo heeft.
In plaats van een bril raadt hij aan om nieuwsgierigheid aan de dag te leggen en te onderzoeken waar het kind vastzit, wat het blokkeert of welke emotie erkenning vraagt. Of misschien is het kind gewoon wat trager en heeft het meer tijd nodig om zijn innerlijke motivatie en nieuwsgierigheid te vinden – ook bekend als de goesting 🙂 – om de wereld scherper te zien.
Het boek is doorspekt met getuigenissen, weetjes en oefeningen waardoor het erg vlot en aangenaam leest. Toch is het geen gemakkelijk boek want Pieter windt er geen doekjes om: de eindverantwoordelijkheid ligt bij de brildrager. Maar dat is tevens goed nieuws – wat zeg ik – heel goed nieuws want dat betekent dat de brildrager ook bij machte is zich van zijn of haar bril te ontdoen!!
Toen ik het boek voor het eerst gelezen had, ontstond een bijzonder groot verlangen om Pieter Wierenga op te zoeken. Ik wist dat ik heel veel van hem kon leren. Helaas heeft dat niet mogen zijn. Hij overleed hij op 13 maart 2014. Hij was een bijzonder wijs man en ik ben ontzettend dankbaar voor zijn werk hier op aarde.
Ben je nieuwsgierig naar dit boek?
HIER kan je een stukje uit het boek lezen en het meteen ook bestellen. Het is een uitgelezen cadeau voor jezelf of voor een vriend, vriendin of dierbare. Het wordt gratis bij je thuis geleverd. Al wat gemakkelijk is 🙂
UPDATE 30.06.2018 Het boek ‘De bril nader bekeken’ van Pieter Wierenga is helaas uitverkocht. Je kan wel nog steeds een stukje uit het boek lezen via deze link.
Laat je weten wat jij van dit boek vond? Welk inzicht heeft het jou gegeven? Waarmee ben je aan de slag gegaan?
Tot slot wil ik dit interview met Pieter nog delen. Het werd gemaakt naar aanleiding van het verschijnen van zijn boek ‘De bril nader bezien’ in 2011:
Ik ben benieuwd Els, je samenvatting is al heel informatief. Ik heb het net besteld, met dank aan Inge.
Ik wens je er veel leesplezier mee! Laat weten wat je er van vond.
Hier kan je het boek wel bestellen: https://www.uitgeverijschatkist.nl/de_bril_nader_bezien.php
Oh, super! Dankjewel, Inge!