Wat is nachtblindheid – ook nyctalopia genoemd – juist?
Hoe merk je nachtblindheid op?
- Zie je minder scherp als je overdag van buiten naar binnen gaat?
- Is het ’s nachts knap lastig om in het donker met de auto te rijden?
- Val je ’s avonds soms over eenvoudige voorwerpen op straat of in huis?
- Heb je bij de overgang van licht naar donker altijd even wat tijd nodig om opnieuw goed te zien?
Dat zijn allemaal tekenen van nachtblindheid.
Een heel belangrijke eigenschap van het menselijk oog is dat het zich makkelijk kan instellen op verschillende lichtsterktes. Het is deze vaardigheid die in het gedrang komt wanneer we spreken over nachtblindheid. Meestal begint het met minder scherp zicht in de schemering of in het donker. Daarnaast hebben je ogen meer moeite om zich aan te passen aan het wisselen van licht naar donker.
Steeds meer mensen krijgen er vroeg of laat last van. Het lijkt wel een kwaal van deze tijd en nauw samen te hangen met onze moderne manier van leven. Echte duisternis is nog maar zeldzaam en bovendien krijgen onze ogen een overdosis aan kunstlicht van een slechte kwaliteit te verduren en zitten we vaak uren naar beeldschermen te turen waardoor we aan veel te veel blauw licht worden blootgesteld. Over de invloed van blauw licht en de kwaliteit van licht op onze ogen, lees je HIER meer.
Wat zijn de oorzaken van nachtblindheid?
De overdaad aan licht en het gebrek aan echte duisternis.
Dat heeft alles te maken met hoe onze ogen functioneren. Uit de biologieles herinner je je wellicht de kegeltjes en de staafjes, de lichtgevoelige cellen op het netvlies.
De kegeltjes zorgen er voor dat we overdag scherp zien want ze werken het best in fel licht en kunnen ook kleur onderscheiden. De concentratie kegeltjes is het grootst in de fovea centralis. Hier zien we het allerscherpst. Ze zijn dan ook verantwoordelijk voor gefocust zicht of centrale fixatie.
De staafjes vind je in de rest van het netvlies, maar niet in de fovea centralis. Ze kunnen enkel beweging opvangen, zijn zeer lichtgevoelig en spelen een belangrijke rol bij het zien in het schemer en donker. Ze kunnen geen kleur onderscheiden vandaar dat we in het donker alle tinten grijs ervaren 😉 Ze spelen een zeer belangrijke rol bij het perifere zicht.
Om optimaal te kunnen zien hebben ogen zowel voldoende echte duisternis nodig als kwalitatief licht en dat is zonder twijfel zonlicht. En hier wringt het schoentje in onze wereld vol lichtpollutie. De kegeltjes worden overbevraagd en de staafjes blijven op hun honger – so to speak. Dat wreekt zich op een eind.
Staafjes snakken naar duisternis. Duisternis activeert hen, maakt hen soepel en veerkrachtig, maar hoe duister zijn de nachten nog? Hoe donker is het op jouw slaapkamer? Hoe lang zit je ’s avonds in kunstlicht te werken of achter je pc?
Wat kan jij doen om je slaapkamer zo duister mogelijk te maken? Hoe kan je je tijd in kunstlicht of achter de pc beperken?
Daarnaast kan je er voor kiezen om de staafjes bewust te gaan activeren. Ik kom hier in een volgende blog op terug. Ook tijdens de 1 daagse wellness retreats voor de ogen leer ik je verschillende technieken aan om je staafjes in de watten te leggen. HIER vind je daar meer info over.
Nachtblind als gevolg van een vitamine A tekort
Het netvlies bevat relatief gezien zeer grote concentraties vitamine A. Laat het nu net de staafjes zijn die de grootste portie vitamine A verslinden om hun werk te doen. Nu ga ik even geleerd doen 🙂 Vitamine A is namelijk de voorloperstof van het zogenaamde staafjesrood. Dat wordt ook wel ‘rodopsine’ genoemd.
Dit staafjesrood bestaat uit een eiwitstructuur – opsine – en een stof die verwant is met caroteen of vitamine A – retinine. Wanneer er licht op valt, dan splitst het in verschillende delen en moet het weer opnieuw worden opgebouwd. Daarvoor is dus vitamine A nodig. Wanneer er geen of onvoldoende vitamine A is, wordt de opbouw van dit staafjesrood verstoord. Al dan niet in combinatie met een overdosis aan licht – waardoor het staafjesrood meer dan nodig gesplitst wordt – en je hebt alle voorwaarden voor beginnende nachtblindheid gecreëerd.
Nu is het ook meteen duidelijk waarom wortelen zo vaak in verband gebracht wordt met gezonde ogen. Toch een kleine edoch niet onbelangrijke kanttekening hierbij. Wortelen bevatten een grote dosis van een voorloper van vitamine A, beta-caroteen. Dit dient eerst nog in de lever omgezet te worden naar een vitamine A waarmee je lichaam iets kan aanvangen. Ook hier kan het helaas fout lopen. Leverproblemen zijn dan ook vaak de dieperliggende oorzaak van oogproblemen. Niets nieuws onder de zon trouwens… De Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) weet dit al lang, wat zeg ik, heeeeeeeel lang 🙂
Bij leverproblemen is het dan ook wijs om gemakkelijker opneembare vitamine A te eten. Dat zit in dierlijke producten zoals vlees en vleeswaren, zuivelproducten, vis en eidooiers. Maar dat is nog niet alles… Nee? Nee! Inderdaad, fascinerend toch hoe een zogenaamd ‘belachelijk symptoom’ je zoveel informatie geeft over jouw algehele gezondheid! I love it 🙂
Krijg je voldoende vitamine A binnen via je voeding, maar merk je geen verbetering? Dan kan er nog een ander (stofwisselings)probleem aan de basis liggen. De vitamine A kan bijvoorbeeld niet goed opgenomen worden door een tekort aan goede vetten. Vitamine A is namelijk een vetoplosbare vitamine! Ofwel eet je er niet genoeg van ofwel ligt het aan je gal.
De gal – die anno vandaag helaas bijzonder stiefmoederlijk behandeld wordt – speelt een cruciale rol in de vetvertering en bijgevolg ook bij de opname van de vetoplosbare vitamines. Je hebt er alle belang bij om je gal in de watten te leggen. Dat is uiteraard voer voor een ander blogartikel 🙂 Je kan alvast starten je lever te soigneren aan de hand van de tips die je in dit artikel vindt. Als je lever het goed doet, profiteert je gal mee.
Ja… nachtblindheid… Wat een aanzet tot een fascinerende reis doorheen het wonder dat jij bent!
Ken je iemand die sukkelt met nachtblindheid? Deel dit artikel met hem of haar. Sharing is caring.
Wens je meer tips over hoe je goed voor je ogen zorgt? Download HIER mijn gratis e-boek ‘Vergeet je bril’. Of sluit HIER aan bij de gratis besloten Facebook groep ‘Vergeet je bril met oogyoga’.
Heb je vragen of suggesties, aarzel niet om me te contacteren! Of laat een reactie hieronder. Dank je!
hallo els,
ik had me voorgenomen de retraite te volgen en had in mijn agenda 18 januari genoteerd ….nu merk ik dat het 18 december was!
is er binnenkort nog een dag?
Dag Machteld, via deze link vind je wanneer de eerstvolgende 1 daagse retraite is: http://eyeloveseeing.be/de-ogenverwendag-1-daagse-wellness-retreat-voor-je-ogen/ Op zondag namiddag 12 februari 2023 is er een halve dag funshop in Hasselt. Mocht je hiervoor interesse hebben, gelieve dan contact op de nemen via http://eyeloveseeing.be/contact/