Ik krijg geregeld de vraag of ik een tip heb over een interessant boek over opnieuw leren zien met je eigen ogen.
Nu heb ik ondertussen al menig boek daaromtrent verslonden, maar een boek dat me blijft boeien en me telkens nieuwe inzichten verschaft als ik het opnieuw lees, is ‘De vreugde van het zien’ van Ursula Büchler & Klaus Jürgen Becker. Het was in 2012 dat ik dit boek voor het eerst las en het mijn kijk op mijn eigen ogenproblematiek voor goed veranderde.
Het boek doet de systemische kijktherapie van Ursula Büchler uit de doeken. Eén van de belangrijkste pijlers van haar therapie komt uit de Tibetaanse geneeskunde en gaat over het moederoog en het vaderoog. Het is geweten dat alle wezens met elkaar verbonden zijn en ouders en kinderen in het bijzonder. Deze stelling gaat nog ietsje verder en zegt dat het linkeroog overeen komt met het oog van de moeder en het rechteroog met dat van de vader.
Zo kan je bijvoorbeeld je linkeroog met een ooglapje afdekken en de wereld enkel met je rechteroog observeren en voelen. Het geeft je de mogelijkheid om te ervaren wat je vader voelt, hoe je vader zijn situatie ervaart en de wereld waarneemt.
Het is beslist de moeite waard om je oogproblematiek op deze manier te benaderen. Ik kwam zelf tot verbazingwekkende ontdekkingen. Tot begin de jaren 2000 hadden mijn beide ogen hetzelfde aantal dioptrieën, maar vanaf 2005 ging mijn rechteroog systematisch fors achteruit. Het bereikte een dieptepunt in 2012. Ik verloor steeds meer scherpte in mijn rechteroog en ervaarde een constant zeurende pijn diep vanbinnen in mijn rechter oog. De oogarts had geen antwoord op de pijn in mijn oog.
Toeval – of toch niet! – zag ik in deze periode letterlijk met lede ogen aan hoe mijn vader in een zeer destructieve relatie vast kwam te zitten en steeds minder contact met zijn kinderen en familie had. Het absolute dieptepunt met heftige confrontaties was in… jawel 2012!
Dankzij de inzichten uit het boek en doorgedreven therapie op verschillende vlakken slaagde ik er in 2013 in om het tij te keren. De pijn in mijn rechteroog verdween en de neerwaartse ‘scherptespiraal’ stopte. Ondertussen zie ik opnieuw 20/20 met het brilvoorschrift van 2004 en ben ik verder de sterkte van mijn bril aan het afbouwen.
Terug naar het boek 🙂
Het boek neemt je mee op ontdekkingstocht in de systemische kijktherapie van Ursula Büchler. Het staat vol met activiteiten en praktijkvoorbeelden die je als lezer inzicht geven in het geheim van helder zien. Helder zien en het ervaren van vreugde – wat de uiterlijke omstandigheden ook moge zijn – gaan namelijk hand in hand. Dat verklapt trouwens ook de titel van het boek 🙂
Bijzonder aan de systemische kijktherapie van Ursula Büchler is haar gebruik van cornea-opnamen. Met een keratograaf meet ze de cornea of het hoornvlies van haar cliënten op. Het beeld geeft een goede impressie hoe de cornea er op een bepaald moment uitziet. Aan de hand van voor en na opnames van de cornea’s laat ze zien hoe de genezing ook daadwerkelijk zichtbaar wordt. Dat geeft het boek meteen ook een ‘down to earth’ cachet.
Het boekt leest vlot, maar is tegelijk confronterend. De boodschap van de auteurs is duidelijk: opnieuw leren zien is 100 % verantwoordelijkheid nemen voor jouw leven en welzijn. Sommige stellingen en/of praktijkverhalen wil je verschillende keren lezen. De auteurs nodigen je doorheen het boek uit meteen aan de slag te gaan met de vele praktische activiteiten en tips.
Het boek is een absolute aanrader voor iedereen die serieus met zijn of haar ogen aan de slag wil. Je kan het HIER verkrijgen. Het wordt aan huis afgeleverd.
Update 15.09.2018
Het boek is ondertussen helaas uitverkocht. Het is nog niet duidelijk of er een herdruk komt. Je kan het HIER wel nog tweedehands vinden.
Tot slot nog een woordje over de auteurs.
Ursula Büchler evolueerde van klassiek opgeleide opticien – optometrist naar kijktherapeute. In de loop van haar carrière viel het haar telkens weer op hoe de emotionele en mentale toestand van haar cliënten een invloed had op de sterkte van hun brilglazen. Het werd haar vlug duidelijk dat een bril het achterliggende probleem niet aanpakte en genezing zelfs in de weg stond.
Nieuwsgierig naar de diepere oorzaken van wazig zien, ging ze in de leer bij verschillende befaamde kijkleraren waarbij ze ook haar eigen oogproblemen genas. Daarbij ontdekte ze dat de invloed van onze familie en de familiesystemen een sleutelrol speelt op onze manier van kijken en op onze kijkgewoontes. Uit haar ervaringen en bevindingen ontwikkelde ze de systemische kijktherapie. Ze weet als geen ander hoe niet alleen psychische belasting, maar ook lichamelijke klachten zich in het oog manifesteren. Ze heeft een kijktherapie in München.
Klaus Jürgen Becker is life coach. Met de kijktherapie van Ursula Büchler genas hij de bijziendheid en het astigmatisme waarmee hij sinds zijn prille kindertijd geconfronteerd werd. Aan het begin van het boek getuigt hij over zijn pad naar helder zicht. Een bijzonder inspirerend verhaal voor eenieder die op weg naar helder zicht is!
Hallo Els,
Het gezichtspunt/de uitvalshoek van dit boek sprak me zó aan dat ik het onmiddellijk besteld heb.
Ik heb al veel boeken over ‘goed zien’ gelezen maar nog geen over wat echt de dieperliggende oorzaken kunnen zijn.
Ik heb (jammer genoeg) sinds een paar jaar geen harmonische relatie meer met mijn moeder en laat nu juist mijn linkeroog sterker achteruit gegaan zijn… dus ik kijk nu echt uit om er meer over te lezen.
Groetjes,
Maaike
Hé Maaike
Ja, je zal vast veel uit het boek halen!
Het is effectief echt interessant om naar je ogen te kijken vanuit het gedachtengoed ‘moederoog/vaderoog’.
Ik wens je veel leesplezier en tot ziens in het land van waas 😉
ELS – Eye Love Seeing